V Trenčíne dnes podalo 189 sestier hromadnú výpoveď

Pridané dňa: 07.12.2015

TLAČOVÁ SPRÁVA

V Trenčíne dnes podalo 189 sestier hromadnú výpoveď

Bratislava 7. 12. 2015 – Vo Fakultnej nemocnici Trenčín dnes v podateľni poverení zástupcovia Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek odovzdali 189 hromadných výpovedí. Podporili tak kolegyne zo Žiliny, Prievidze, Prešova, Trnavy, Popradu či Košíc.
Dokopy tak v slovenských nemocniciach sestry a pôrodné asistentky k dnešnému dňu podali 1 185 hromadných výpovedí. „Ďakujeme všetkým za podporu. Veríme, že čo najskôr budú nasledovať ďalšie výpovede,“ konštatovala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mgr. Iveta Lazorová, dipl. p. a. s tým, že sestry v žiadnom prípade nežiadajú zníženie platov, ale požadujú zvýšenie miezd každé tri roky, pričom trvajú na zvyšovaní miezd na základe odpracovaných rokov. Sestry žiadajú, aby sa prijali také účinné opatrenia proti rozkrádaniu peňazí v zdravotníctve, aby sa peniaze využívali efektívne, a aby sa o pacientov staral dostatok zdravotníkov, lebo inak je pacient ohrozený.
Hromadné výpovede spustili sestry zo Žiliny v stredu 25. novembra 2015, keď prvých 200 dalo výpovede. Následne v piatok 27. novembra odovzdali 382 výpovedí v Prešove a 92 výpovedí v bojnickej nemocnici. Dňa 30. 11. 2015 padli hromadné výpovede v Košiciach (64), v Trnave (106) a v Poprade (120).
Akcia zbierania podpisov pod deklarácie o pripravenosti podať výpovede sa spustila potom, čo Ministerstvo zdravotníctva SR napriek mnohým rokovaniam komôr a odborov, ktoré trvali takmer 3 roky, nezapracovalo žiadnu požiadavku do zákona, ktorý má riešiť odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov. Snaženie sestier v ich zápase za spravodlivé ohodnotenie podporuje aj Lekárske odborové združenie.

Viac informácií poskytne:
Mgr. Iveta Lazorová, dipl. p. a.
Amurská 71, 821 06 Bratislava