TLAČOVÁ SPRÁVA: SK SaPA: Našli politici recept na zlepšenie pracovných podmienok sestier?

Pridané dňa: 15.05.2018

Bratislava 15. 05. 2018 – Zdravotnícky výbor Národnej rady Slovenskej republiky prišiel s receptom na vyriešenie nedostatku sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku. Podľa zákonodarcov by malo byť na Slovensku sestier viac vďaka tomu, že už nebudú samé. Čoskoro by sa sestrami, ale „praktickými“ mali stať aj zdravotníci, ktorí nemajú na to vzdelanie. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek s rozhorčením prijala túto informáciu a upozorňuje na tento nesystémový krok, ktorý vnesie do zdravotníctva ešte väčší chaos, ako je v súčasnosti. Môže sa stať aj to, že o pacienta sa v konečnom dôsledku nebude mať kto postarať.
Predseda Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Štefan Zelník predkladá do parlamentu pozmeňujúci návrh k zákonu 578/2004, Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a zdravotníckych pracovníkoch, v ktorom navrhuje premenovať povolanie zdravotnícky asistent na „praktická sestra.“ Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mgr. Iveta Lazorová, dipl. p. a. konštatuje: „Táto zásadná systémová zmena, ktorú predkladajú politici bez predošlej odbornej a spoločenskej dohody s odbornou verejnosťou, stavovskými a odborovými organizáciami v zdravotníctve, je v rozpore so samotným Programovým vyhlásením vlády SR.“ Nerozumie tomu, ako poslanci Výboru NR SR pre zdravotníctvo môžu navrhovať zmenu zákona a zároveň ignorovať jeho platné ustanovenie, v ktorom sa píše aké sú zdravotnícke povolania na Slovensku. „Sestra je jedno z piatich regulovaných povolaní, a svoje vzdelanie získala v odbore ošetrovateľstvo,“ doplnila prezidentka SK SaPA Mgr. Iveta Lazorová, dipl. p. a.
Hlavná odborníčka MZ SR pre ošetrovateľstvo PhDr. Helana Gondárová – Vyhničková, dipl.s., upozorňuje na to, že v zahraničí sa pod pojmom „praktická sestra“ rozumie sestra s magisterským stupňom vzdelania, alebo doktorátom z ošetrovateľstva, kompetenciami ktoré sa opierajú o prevenciu, diagnostiku, edukáciu, predpisovanie určitých skupín liekov a zdravotníckych pomôcok čím čiastočne preberajú kompetencie lekárov. Na Slovensku sa paradoxne „praktickou sestrou“ má nazývať zdravotnícky pracovník, ktorý nedosahuje dostatočnú úroveň vzdelania v ošetrovateľstve teda nie je sestrou. Ďalej hovorí: „Riziko takzvanej praktickej sestry vidím v tom, že v praxi budú zamieňané a považované za sestry dôjde k zníženiu kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti a ohrozeniu bezpečnosti pacientov.“
Člen Rady SK SaPA PhDr. Milan Laurinc, PhD., dipl. s. vidí neodbornosť návrhu v tom, že politici neprimerane zasahujú do odborných činností sestier a niektoré kompetencie „praktických sestier“ budú rozsiahle a v rozpore so smernicou č. 2005/36/ES o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorá vyžaduje, aby boli jednotlivé nelekárske profesie jednoznačne rozlíšené v závislosti od dosiahnutého vzdelania. „Ide napríklad o podávanie liečivých prípravkov formou intramuskulárnej injekcie, a odoberanie žilovej krvi na ktoré sme upozorňovali už pri úprave kompetencií zdravotníckych asistentov na Slovensku a ktoré rovnako aj Úradu Vlády Českej republiky posúdili ako také, ktoré nemôže vykonávať „praktická sestra.“ Spôsob akým pristupujú niektorí poslanci zdravotníckeho výboru k zmene legislatívy, ktorá ovplyvňuje nás všetkých v nás vzbudzuje dojem, že ako voleným zástupcom ľudí ich rozhodnutia nesmerujú k zlepšeniu situácie na Slovensku, ale ešte väčšej destabilizácii zdravotníckych pracovníkov“, dodal člen Rady a Prezídia SK SaPA PhDr. Milan Laurinc, PhD., dipl. s.
Vyzývame preto zákonodarcov, aby riešili skutočné dôvody nedostatku zdravotníckych pracovníkov na základe analýz a nie na základe populistických rozhodnutí, ktoré budú mať negatívne dôvody na zdravie a bezpečnosť pacienta a nezatraktívnia povolanie sestra, ktorých do roku 2020 ma chýbať v celej Euópe viac ako 500 tis., doplnila prezidentka SK SaPA Mgr. Iveta Lazorová, dipl. p. a.