Hírek.sk: A nővérek szerint Drucker megmutatta, nem fél a változástól

Pridané dňa: 01.08.2016

A nővérek szerint Drucker megmutatta, nem fél a változástól
2016. augusztus 01., hétfő 17:52 | Hírek.sk | Forrás: Sme.sk | Fotó: TASR

POZSONY. Jónak értékeli a Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarája Tomáš Drucker egészségügyi miniszter eddigi tevékenységét.

„Annak ellenére, hogy relatíve rövid ideje tölti be tisztségét, nem fél a személyi változásoktól, illetve már előállt az első javaslatokkal a szlovák egészségügy hatékonyságának javítására” – mutatott rá Milan Laurinc, a Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarájának (SKSaPA) elnökségi tagja.

Laurinc szerint a tárcavezető egyelőre meghallgatja az egészségügyi dolgozók képviselőit. „Pozitívan értékeljük, hogy tárgyalni akar a nővérek és szülésznők kamarájának képviselőivel, ezt nem tudtuk elmondani elődjéről, Viliam Čislákról. A tárca vezetője érdeklődik a nővérek és szülésznők problémáinak megoldása iránt, ezt pozitívan értékeljük, hiszen ezáltal megtartjuk a jó kapcsolatokat” – állapította meg Laurinc. Azt is értékelte, hogy Drucker létrehozta az ún. miniszteri nővér tisztségét.

Pozitívan értékeli a kamara Drucker lépéseit, hogy pénzt próbál találni a szektor számára és növelni szeretné a hatékonyságot. „Kérdéses azonban, mire használják majd fel a megtakarított pénzt. Vajon az egészségügyi ellátás minőségének növelésére, az egészségügyi dolgozók helyzetének stabilizálására, esetleg ez a pénz újra az egészségügyön kívül, különböző pénzügyi csoportokhoz kerül” – jegyezte meg Laurinc. Hozzátette, nem lesz elegendő a jelenlegi források konszolidációja, az egészségügynek több pénzre lesz szüksége.

Azt várja, hogy miután Drucker megmutatta, nem fél a személyi változásoktól az Általános Egészségbiztosítóban, ugyanilyen lesz az egyes egészségügyi intézményekhez való hozzáállása tevékenységük és eredményeik elemzése után. A nővérek üdvözölnék a nagyobb aktivitást a nővérhiány megoldása területén. „Tudatosítjuk, hogy ezeket a problémákat nem lehet 100 nap alatt megoldani, de úgy gondoljuk, eljött az idő, hogy a miniszter úr előálljon a megoldási javaslataival” – tette hozzá Laurinc.

Emberi szempontból a nővéri kamara az egészségügyi minisztertől azt várja, jobban érdeklődjék azon nővérek és szülésznők sorsa iránt, akiknek felmondtak, munka nélkül maradtak. Laurinc szerint Druckernak le kellene váltania azokat az igazgatókat, akik ezt megengedték. „Egyik nővér sem érdemli meg, hogy az utcára kerüljön, különösen olyan időszakban nem, amikor Szlovákiában hiány van nővérekből és szülésznőkből” – tette hozzá.

A nővérek kamarája bízik abban, hogy a kormány teljesíteni fogja a programnyilatkozatát, a miniszter lehetővé teszi a szakszervezetek képviselőinek, hogy részt vegyenek az Általános Egészségbiztosító és az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal szerveit ellenőrző tevékenységben. Elképzelhetőnek tartják továbbá az együttműködést a kórházakban a személyi normatívák betartása során.