Úvod / Oznamy / VYHLÁSENIE Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek k vážnej celospoločenskej situácii na Slovensku

Bratislava 8. 3. 2018 – Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek si ctí princípy demokracie a slobody prejavu a preto je znepokojená vážnou celospoločenskou situáciou, ktorá na Slovensku nastala po vražde dvoch mladých ľudí a následnej koaličnej kríze. Sestry a pôrodné asistentky sa každý deň pri svojej práci stretávajú so smrťou a chorobou, aktívne sa podieľajú na prevencii a prinavrátení zdravia pacientov a preto vnímajú o to emotívnejšie chladnokrvnú dvojnásobnú úkladnú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Najvyšší predstavitelia SK SaPA si však nemôžu nevšimnúť, že medzi sestrami, pôrodnými asistentkami, zdravotníkmi a ostatnými občanmi narastá nespokojnosť s tým, ako politici a štátnici v súčasnosti riešia vzniknutú situáciu. Verejnosť postupne stráca dôveru v štátnu správu a svoje občianske postoje a názory prejavuje účasťou na organizovaných verejných zhromaždeniach.
Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, ktorá ako samosprávna stavovská organizácia s celoslovenskou pôsobnosťou zastupuje vyše 40 000 sestier a pôrodných asistentiek, preto vyzýva najvyšších ústavných činiteľov, aby bezodkladne spoločne riešili vzniknutú situáciu, a Slovensko tak dokázalo, že je stále európskou demokratickou krajinou. Je potrebné čím skôr vrátiť fungovanie štátu do bežných koľají, Slovensko má množstvo problémov, ktoré je potrebné riešiť, či už v zdravotníctve, školstve, respektíve v spravodlivosti.

Mgr. Iveta Lazorová, dipl. p. a., prezidentka SK SaPA
PhDr. Margita Kosturiková, viceprezidentka SK SaPA pre sestry pracujúce v nezdravotníckych zariadeniach
PhDr. Iveta Drahoňová, viceprezidentka SK SaPA pre sestry pracujúce v zdravotníckych zariadeniach
PhDr. Adriana Nemčoková, dipl. p. a., viceprezidentka SK SaPA pre pôrodné asistentky