Úvod / Oznamy / VYHLÁSENIE: SK SaPA sa obrátila na prezidenta Andreja Kisku, aby nevymenoval Andreu Kalavskú za ministerku zdravotníctva

Bratislava 21. 3. 2018 – Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, ako najväčšia stavovská organizácia na Slovensku, ktorá zastupuje 40 000 sestier a pôrodných asistentiek, sa dnes obrátila listom na prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku, aby na post ministra zdravotníctva nevymenoval štátnu tajomníčku doc. MUDr. Andreu Kalavskú, PhD., nakoľko dlhodobo nemá dôveru sestier a pôrodných asistentiek. Jej doterajšie pôsobenie v pozícii štátnej tajomníčky nijako neprispelo ani k zlepšeniu stavu slovenského zdravotníctva a rovnako ani k postavenia sestier a pôrodných asistentiek.

Predstavitelia Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek viackrát rokovali so štátnou tajomníčkou Andreou Kalavskou, no pod jej vedením sa opakovane utvrdili v tom, že jej rozhodnutia neovplyvňuje odborná a vecná argumentácia, ale politický vplyv a vplyv záujmových skupín. Vo svojom rozhodovaní nepreukázala rešpekt a dôveru vo výsledky a najmä význam ošetrovateľskej starostlivosti v systéme, ktorú naďalej vníma ako jej podružnú a nie integrálnu, neoddeliteľnú súčasť.
Ako nedostatočnú hodnotí Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek jej komunikáciu s ministerskou sestrou, ktorej zistenia, návrhy pripomienky alebo podnety boli v drvivej väčšine prehliadané, odmietané alebo pozmenené. Snahy ministerskej sestry o zlepšenie postavenia sestier, ošetrovateľského procesu a v konečnom dôsledku aj celého slovenského zdravotníctve boli zmarené indolenciou štátnej tajomníčky i samotného ministra. Post ministerskej sestry bol len marketingovým ťahom súčasného ministra, ktorý bol prezentovaný ako vytvorenie komunikačného rámca so zástupcami sestier avšak bez záujmu komunikovať zo strany ministerstva
Sestry a pôrodné asistentky nie sú spokojné ani s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom a dlhodobo vo verejnosti prezentovali svoje výhrady, avšak na tejto nominácii vidieť, že zdravotníctvo v skutočnosti nie je prioritou budúcej vlády, keďže zostavovateľ nového vládneho kabinetu Peter Pellegriny je ochotný zobrať z rezortu zdravotníctva krízového manažéra, ktorý mal pôvodne zachrániť zdravotníctvo, ktoré je v dlhodobej kríze. Za pôsobenia súčasného ministra, ktorého členom tímu bola aj štátna tajomníčka Kalavská sa nielenže postavenie sestier a pôrodných asistentiek nezlepšilo, ale práve naopak vedie k neustálu zhoršovaniu ich postavenia, vyčerpanosti, nezáujmu mladej generácie o výkon tejto dôležitej profesie sprevádzanej pokračujúcim odlivom nielen sestier, ale aj ostatných zdravotníckych pracovníkov do zahraničia.
Stabilizácia situácie na Ministerstve vnútra SR za žiadnych okolností nesmie byť na úkor odsúvania riešenia problémov na Ministerstve zdravotníctva SR. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek očakáva, že nový minister zdravotníctva SR prinesie zásadné zmeny, ktorých výsledkom bude okamžité zlepšenie stavu slovenského zdravotníctva, stabilizáciu jeho financovania, pozitívnu zmenu v postavení zdravotníckych pracovníkov osobitne sestier a pôrodných asistentiek.
Myslíme si, že nový minister zdravotníctva by mal byť v prvom rade odborná a morálna autorita, ktorá bude otvorená chápaniu všetkých zdravotníckych profesií, no doterajšie počiny a komunikácia s pani Andreou Kalavskou tomu nedáva žiadnu nádej.

Mgr. Iveta Lazorová, dipl. p. a., prezidentka SK SaPA
PhDr. Margita Kosturiková, viceprezidentka SK SaPA pre sestry pracujúce v nezdravotníckych zariadeniach
PhDr. Iveta Drahoňová, viceprezidentka SK SaPA pre sestry pracujúce v zdravotníckych zariadeniach
PhDr. Adriana Nemčoková, dipl. p. a., viceprezidentka SK SaPA pre pôrodné asistentky PhDr. Milan Laurinc, PhD., dipl. s., člen prezídia SK SaPA