Úvod / Oznamy / Tlačová správa EFN k Medzinárodnému dňu sestier
Tlačová správa EFN k Medzinárodnému dňu sestier

Tlačová správa EFN
12. máj 2017

Pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier EFN vyzýva vlády jednotlivých krajín, aby kvôli úspore finančných prostriedkov PRESTALI s degradáciou sestier a ohrozovaním životov občanov!
Medzinárodný deň sestier, slávený 12. mája, je pripomienkou narodenia Florence Nightingaleovej a zároveň celosvetovým podujatím, ktoré ICN každoročne iniciuje od roku 1965, ako vyjadrenie uznania neoceniteľnej práce sestier. Sestry predstavujú najväčšiu profesijnú skupinu v zdravotníckom sektore, ktorá poskytuje starostlivosť v prvej línii, 24 hodín denne, 7 dní v týždni, 365 dní v roku. Ak sa však pozrieme na dnešné ošetrovateľstvo v EÚ, máme čo oslavovať?
Aj napriek tomu, že závery Rady o Inováciách v prospech pacientov (Council conclusions on Innovation for the benefit of patients (2014)) potvrdili, že "Inovácie v oblasti zdravotnej starostlivosti môžu prispieť k zdraviu a blahu občanov a pacientov (...) a viesť k efektívnejším spôsobom organizovania, riadenia a monitorovania práce v rámci zdravotníckeho sektoru a tiež k zlepšeniu pracovných podmienok zdravotníckeho personálu", vlády členských štátov EÚ naďalej znižujú rozpočty na zdravotníctvo a to na úkor platov sestier a počtu ich pracovných miest, čím ohrozujú kvalitu poskytovanej starostlivosti a bezpečnosť pacientov.
Okrem toho, vlády mnohých členských štátov EÚ (Malta, Cyprus, Česká republika, Slovensko, Slovinsko, Poľsko, … a Spojené kráľovstvo) nahrádzajú všeobecné sestry lacnejšími, nižšie kvalifikovanými sestrami, s nižšími platmi, ktoré vykonávajú činnosti nie v súlade so Smernicou 2013/55 /EÚ, čo im bráni voľne sa pohybovať v EÚ na základe vzájomného uznávania odborných kvalifikácií.
EFN teda neprekvapujú všetky konania o porušovaní právnych predpisov, ktoré majú začať v súvislosti s nedodržiavaním Smernice 55. Našťastie sa sestry môžu odvolávať na právne predpisy EÚ a brzdiť tak vlády v degradácií sestier.
Preto, pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier, EFN vyzýva Európsku komisiu, Európsky parlament a Radu, aby podporili ošetrovateľstvo ako profesiu a ocenili prácu 3 miliónov sestier EÚ, ktorú si ich občania vysoko vážia, avšak nie politici. Sestry sú hrdé na to, že sú sestrami, podporujúce tých najslabších v našej spoločnosti. Hnacou silou ošetrovateľskej profesie nie je vlastný záujem, ale altruizmus, ktorý drží úsmev na tvári, udržiava nás v neustálych činnostiach, v obhajovaní tých, ktorí potrebujú pomoc a zabezpečení vysoko kvalitných a bezpečných zdravotníckych služieb. Je preto nevyhnutné, aby pružné zdravotnícke a sociálne ekosystémy podporovali, posilňovali a vážili si sestry.